S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

ZAČETEK KURILNE SEZONE 2017/2018

19.10.2017

Zaradi nizkih temperatur konec septembra in v začetku oktobra se je v večini objektov letos pričelo z ogrevanjem prej kot običajno v zadnjih letih. Da je ogrevanje učinkovito, je potrebno ob začetku kurilne sezone poskrbeti, da je sistem odzračen, sploh če je bil ogrevalni sistem v poletnem času izpraznjen. Upravnik kotlovnice je za to ustrezno poskrbel, če so bili vsi radiatorski ventili odprti.

Kot upravnik podajamo nekaj nasvetov za učinkovito rabo toplote in zmanjšanje stroškov ogrevanja. Priporočamo uporabo termostatskih ventilov, saj z njimi lahko uravnavate želeno temperaturo v posameznih prostorih. Sprememba temperature za 1˚C pomeni spremembo porabe za cca. 6%. Ob daljših odsotnostih je smiselno temperaturo na termostatskem ventilu ustrezno znižati. Radiatorji v skupnih prostorih, predvsem tisti pri vhodu v objekt, naj ne bodo popolnoma odprti, saj se s stalnim odpiranjem vrat izgubi veliko toplote (uporabniki naj dosledno zapirajo vhodna vrata). Spuščene rolete v nočnem času, ko je še bolj mrlo, pripomorejo k manjšim izgubam toplote skozi okna.

V zimskih mesecih velik problem predstavlja tudi vlaga v stanovanjih, ki je običajno posledica nezadostnega ogrevanja in/ali slabega prezračevanja. Stanovanje je potrebno prezračiti večkrat na dan, najučinkoviteje z ustvarjanjem močnega prepiha. Prepih dosežete z odpiranjem nasproti ležečih oken in zračite 5 do 10 minut. S takim zračenjem se bo zrak zamenjal, stene pa se ne bodo ohladile. Odpiranje oken 'na kip' za dalj časa ni priporočljivo, saj se izgublja toplota, ohlajajo stene in povečuje vlažnost v stanovanju. Pred zračenjem je smiselno zapreti radiatorje. Sušenje perila v stanovanju povečuje koncentracijo vlage, zato sušenje perila na grelnih telesih odsvetujemo. Prav tako zastiranje radiatorjev z raznimi zasloni, dolgimi zavesami in podobnim precej zmanjša učinek delovanja radiatorjev. Preko vgrajenih delilnikov toplote nikakor ne nameščajte mokrega perila, saj vlaga lahko poškoduje elektronske dele in skrajša življenjsko dobo delilnika.

Pojav plesni v stanovanjih je posledica previsoke koncentracije vlage v prostoru. Optimalna količina vlage v prostoru znaša med 40 in 60%, zato je prezračevanje prostorov nujno potrebno. Glavni viri vlage so osebe, živali in rastline v prostoru ter kuhanje in kopanje. Pri kuhanju je potrebno vklopiti kuhinjsko napo oz. prostore dodatno prezračiti. Človek v eni noči izloči v povprečju do 1 liter vode, temperatura sobe pa se v nočnem času zniža za cca. 4 stopinje pri enaki vlagi, zato prihaja v zaprtih spalnicah do povečanega kondenziranja predvsem na mestih, kjer so stene najhladnejše. Spalnice je potrebno zjutraj in tudi zvečer pred spanjem prezračiti. Pohištvo naj bo od sten odmaknjeno od 5 do 10 cm zaradi boljšega kroženja zraka. Sobe v stanovanju ogrevamo čim bolj enakomerno. Zaradi pretiranega varčevanja pri ogrevanju se uporabniki včasih odločate za zapiranje posameznih ogreval oz. za močno zniževanje temperatur v prostorih. Pri ponovnem ogrevanju teh prostorov izmenjava toplote med zrakom v prostoru in hladnimi zidovi ne more potekati dovolj hitro, zato vlaga iz zraka kondenzira na hladnih površinah. Na teh stenah se pogosto prične pojavljati plesen.

Največje prihranke pri porabi toplote boste dosegli s prenovami in investicijami v večjo energetsko učinkovitost, med katere sodijo: menjava stavbnega pohištva, toplotna izolacija celotnega ovoja stavbe (fasade, stropov in kleti), regulacija in hidravlično uravnoteženje sistema centralnega ogrevanja ter prenova ogrevalnega sistema. Za te posege je ob izpolnjevanju razpisnih pogojev mogoče pridobiti nepovratne finančne spodbude Eko slada, ki so z zadnjim razpisom, za izvedbo več ukrepov hkrati, še bolj ugodne.

na vrh
Back to top